pinterest  facebook  twitter  instagram

Στα Βήματα του Αγίου Κοσμά στη Β. Ήπειρο  


Πού θα πάμε;

Ακολουθούμε τα βήματα του Αγίου Κοσμά από το Μέγα Δέντρο ως το Κολικόντασι της Β. Ηπείρου, 300 χρόνια μετά τη γέννησή του. Το ταξίδι μας θα αποτελέσει μια σύγχρονη περιήγηση στα μέρη όπου περπάτησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Άγιος του τόπου μας, Κοσμάς ο Αιτωλός.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής:


Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ημέρα: 01/05/2014 ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ - ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ


Αναχώρηση 06:30 από Αγρίνιο για το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Άφιξη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τελωνειακός έλεγχος - διατυπώσεις. Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα φτάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 41, το οποίο και θα επισκεφθούμε. Συνεχίζουμε για το  κεφαλοχώρι της Δερόπολης τη Δερβιτσάνη, όπου θα ξεναγηθούμε και θα προσκυνήσουμε στην εκκλησία της Κοιμήσης της Θεοτόκου. Μεσημεριανό φαγητό στην περιοχή της Δερόπολης. Συνεχίζουμε για το Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας, έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Από το κάστρο θα γνωρίσουμε   την ιστορία της πέτρινης πόλης. Το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο "ψηφιδωτό",  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. "Κρεμασμένη" από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου "δένει" αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Μετά την επίσκεψη μας συνεχίζουμε προς τα παράλια του Ιονίου, απέναντι από την Κέρκυρα, στους Αγίους Σαράντα.  Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο, που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων. Η σημερινή ονομασία προέρχεται από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε την εποχή της τουρκοκρατίας. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ελληνική κοινότητα στην πόλη, και συνεχίζουν να λειτουργούν τα ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης και οι εκκλησίες.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο & διανυκτέρευση. 


2η  ημέρα: 02/05/2014 ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ – ΧΕΙΜΑΡΑ – ΚΟΛΙΚΟΝΤΑΣΙ - ΑΥΛΩΝΑ


Πρωινό και διασχίζοντας τον δρόμο με τις πανέμορφες γαλάζιες παραλίες η πρώτη  μας στάση θα είναι  στην παραλιακή πόλη Χειμάρα. Θα δούμε τον το Ναό των Αγίων Πάντων και το ελληνικό σχολείο που ίδρυσε ο Άγιος Κοσμάς.. Στην συνέχεια απολαμβάνουμε την διαδρομή μας περνώντας από το εθνικό πάρκο  Λογάρια 1200μ υψόμετρο.Κατεβαίνοντας το Λαγαρά φτάνουμε στην Αυλώνα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά το Δυρράχιο. Η Αυλώνα είναι  παραθαλάσσια πόλη, με 78.000 κατοίκους. Θεωρείται ιστορικής σημασίας πόλη, διότι εκεί έγινε το 1912 η Συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της πρώτης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemali. Συνεχίζουμε για  το Φιέρι και την περιοχή Κολικόντασι όπου θα επισκεφτούμε και θα προσκυνήσουμε στο μοναστήρι και τον Τάφο του εθνομάρτυρα Άγιου Κοσμά του Αιτωλού. Επιστροφή στην Αυλώνα , δείπνο, διανυκτέρευση. 


3η ημέρα: 03/05/2014 ΑΥΛΩΝΑ – ΜΠΕΡΑΤΙ - ΤΙΡΑΝΑ


Αναχώρηση νωρίς το πρωί για την Ιερά Μονή Αρδενίτσας, όπου φυλακίστηκαν οι μαθητές του Αγίου Κοσμά. Συνεχίζουμε για το βυζαντινό Μπεράτι, την πόλη με τα χίλια παράθυρα, η οποία είναι προστατευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Ξενάγηση στο κάστρο, την ακρόπολη με το βυζαντινό μουσείο με τις αγιογραφίες του Ονούφριου,  και την παλιά πόλη με τις πολλές ορθόδοξες εκκλησίες όπου θα ξεναγηθούμε στα πανέμορφα σοκάκια της.Στην συνέχεια βλέπουμε σημαντικές εμπορικές πόλεις της κεντρικής Αλβανίας όπως τη Λουσνια, Καβαγια και  Δυρράχιο (Durrës ), κύριο  λιμάνι της χώρας και  δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 πΧ, με την ονομασία Επίδαμνος. Το απόγευμα φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας στα Τίρανα. Τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο, δείπνο & διανυκτέρευση. 


4η ημέρα: 04/05/2014 ΤΙΡΑΝΑ – ΠΡΟΓΑΔΕΤΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ


Πρωινό και περιήγηση στην  πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα, επίσκεψη- προσκύνημα  στο νέο ναό της Αρχιεπισκοπής, ο όποιος είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου. Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα περιηγηθούμε στη λεωφόρο και στις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας, τα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey, καθώς και τον πύργο του ρολογιού. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στ' άλογο του. Τελειώνοντας την περιήγηση μας στο κέντρο των Τιράνων θα δούμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920. Έχει σήμερα περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατιά της Μητέρας Τερέζας. Στην συνέχεια  αναχώρηση για το Ελμπασάν, όπου στο κάστρο της πόλης εκτός από τα τείχη της εποχής της τουρκοκρατίας μπορούμε να δούμε και σημάδια από την αρχαία Σκάμπα (SKAMPA).  Από το Ελμπασάν συνεχίζουμε δίπλα στον ποταμό Γενούση (Shkumbin) για Πόγραδετς, το οποίο είναι κτισμένο στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, απέναντι από πόλεις τον Σκοπιών. Μικρή στάση και αναχώρηση για την Κορυτσά, όπου θα προσκυνήσουμε στον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό της Κορυτσάς. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ. Η πόλη εκτός από σημαντικό εμπορικό αποτελούσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τον 18ο αιώνα, με πλήθος ελληνικών σχολίων να λειτουργούν σε αυτή. Κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο (Δεκέμβριος 1912), στην πόλη εισήλθε ο ελληνικός στρατός που αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914, παραδίδοντας την στην νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή. Συνεχίζουμε για τα σύνορα Κρυσταλλοπηγής. Διέλευση των συνόρων και αναχώρηση για την πόλη μας με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στην πόλη μας περίπου 22:00. 


Τέλος του προγράμματος 


Τιμή συμμετοχής: 200€ το άτομο


Διαφορά μονόκλινου δωματίου:  85€ 


Περιλαμβάνονται:



  1. Όλες οι μεταφορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.

  2. Μια διανυκτέρευση  στους Άγιους Σαράντα με ημιδιατροφή.

  3. Μια διανυκτέρευση στην Αυλώνα με ημιδιατροφή.

  4. Μια διανυκτέρευση στα Τίρανα  με ημιδιατροφή.

  5. Ξεναγός .

  6. Συνοδός του γραφείου μας.

  7. Φ.Π.Α


 Δεν περιλαμβάνονται:


 



  1. Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

  2. Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων.

  3. Η μεταφορά με το πούλμαν για το Κολικόντασι (10€)

  4. Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.


 Σημειώσεις:



  1. Με την εγγραφή σας προκαταβολή 100€

  2. Απαραίτητο έγγραφο για το ταξίδι σας διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.


Κάνε την κράτησή σου τώρα!


ΗΜ/ΝΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΟΣΤΟΣ
Δεν υπάρχει προγραμματισμένη αναχώρηση.

Περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνονται:



  1. Όλες οι μεταφορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.

  2. Μια διανυκτέρευση  στους Άγιους Σαράντα με ημιδιατροφή.

  3. Μια διανυκτέρευση στην Αυλώνα με ημιδιατροφή.

  4. Μια διανυκτέρευση στα Τίρανα  με ημιδιατροφή.

  5. Ξεναγός .

  6. Συνοδός του γραφείου μας.

  7. Φ.Π.Α


 Δεν περιλαμβάνονται:



  1. Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

  2. Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων.

  3. Η μεταφορά με το πούλμαν για το Κολικόντασι (10€)

  4. Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.